Als je een huis koopt is de hypotheek vaak bijna even hoog als de waarde van je huis – in Nederland is het immers gebruikelijk om een tophypotheek te nemen en relatief weinig eigen geld in te brengen.
De bank wil zekerheid dat het geld terugkomt, dus betaal je een risico-opslag bij de hypotheekrente die gekoppeld is aan de hoogte van de hypotheek in verhouding tot de woningwaarde. Hoe hoger de hypotheek, des te hoger de rente-opslag.
Als je huis in waarde stijgt, of als je aflost, daalt de verhouding tussen schuld en het onderpand. De opslag kan dan lager worden of vervallen. Maar banken zijn niet scheutig met het verlagen van risico-opslagen.
Sommige banken houden ook bij gestegen woningprijzen vast aan de “rentestraf”, terwijl er geen risico meer is voor de hypotheekverstrekker, zegt Vereniging Eigen Huis (VEH).
Banken gaan verschillend om met risico-opslag hypotheekrente
De relatief hoge hypotheekrente – als gevolg van de risico-opslag – kan over de looptijd van een hypotheek duizenden euro’s schelen. De meeste banken staan toe de opslag gaandeweg opnieuw te bekijken. Maar klanten van Nationale Nederlanden, Delta Lloyd, Argenta, Van Lanschot en Merius hebben in de meeste gevallen pech, stelt de VEH.
De lobbyclub van huiseigenaren wil dat alle hypotheekverstrekkers het mogelijk maken de rente-opslag te schrappen als de waarde voldoende is gestegen. Ook moeten banken daar meer en betere informatie over geven.
In veel gevallen accepteren hypotheekverstrekkers de WOZ-waardebepaling van de gemeente die aan het begin van het jaar binnenkomt als bewijs voor gestegen woningwaarde. De VEH wil dat alle banken dat doen.
Lees in dit artikel op Business Insider meer details over hoe het zit met risico-opslagen bij verschillende banken. Dit is ook van belang als je bijvoorbeeld door tussentijds aflossen de hoogte van de hypotheek verlaagt ten opzichte van de woningwaarde.